Czy nasza skłonność do spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru jest bardziej wrodzona, czy też wyuczona?
Badacze podzielili ochotników na dwie grupy. Jedna przez 8 tyg. jadła budyń zawierający dużo tłuszczu i cukru jako dodatek do diety, natomiast druga otrzymywała budyń, który zawierał taką samą liczbę kcal, ale mniej tłuszczu i cukru. Wyniki?
Po ośmiu tygodniach, reakcja mózgu na pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru była znacznie zwiększona w grupie, która jadła budyń o ich wysokiej zawartości. To szczególnie aktywowało układ dopaminergiczny, region w mózgu odpowiedzialny za motywację i nagrodę. „Nasze pomiary aktywności mózgu wykazały, że mózg przebudowuje się poprzez spożywanie chipsów itp. Podświadomie uczy się preferować satysfakcjonujące jedzenie. Dzięki tym zmianom w mózgu nieświadomie zawsze będziemy preferować pokarmy zawierające dużo tłuszczu i cukru ”, wyjaśnia Marc Tittgemeyer, autor badania.
Źródło: